OCPP – Guide för aktivering och installation

1. Översikt

1.1 Vad är OCPP?

Open Charging Point Protocol (OCPP) är en branschstandard och ett öppet protokoll som möjliggör kommunikation mellan öppna laddare för elbilar och CSMS (Charging Station Management Systems).

Wallbox erbjuder ett eget CSMS (Charging Station Management Systems),Wallbox Portal, som gör att du kan övervaka dina laddare, hantera användarnas åtkomst och tjäna pengar på dem. Men om du redan använder din egen CSMS kan du ansluta dina laddare till den med hjälp av OCPP.

Wallbox använder OCPP 1.6j.

1.2 Akronymer och konventioner

Olika akronymer används i denna guide. Du kan hänvisa till den här tabellen när du läser.

AkronymModell
OCPP Protokoll för öppna laddpunkter
CSMSSystem för hantering av laddningsstationer
CPLaddningsstation – det fysiska system där en elbil kan laddas
CPOLaddplatsoperatör – person eller team som hanterar en uppsättning CP:er med hjälp av ett CSMS
VPNVirtuellt privat nätverk
EVElektriska fordon

1.3 Ytterligare information

För mer information om OCPP kan du besöka protokollets officiella webbplats: https://www.openchargealliance.org/

2. Kompatibilitet

2.1 Kompatibla laddare för Wallbox

Alla Wallbox-laddare är nu OCPP-aktiverade. Om du äger en äldre modell av Wallbox-laddare och är osäker på om den är kompatibel, kontakta Wallbox kundtjänst för mer specifik information.

2.1 Kompatibel Wallbox EMS

De OCPP-aktiverade laddarna i Wallbox är alla kompatibla med alla våra EMS (Energy Management Systems): Solar charging, Dynamic load management, Power Sharing och V2H. För detaljerad information om dessa funktioner hänvisas till respektive guide.

Dessutom är laddarna i Wallbox utformade för att fungera sömlöst med EMS som bygger på OCPP Smart Charging. När du använder både Wallboxens EMS-funktioner och OCPP Smart Charging samtidigt, kommer gränserna för laddningssessionen att följa de mest restriktiva inställningarna för att säkerställa optimal prestanda.

3. Aktivering av OCPP

3.1 Före start

För att ansluta dina Wallbox CP till din CSMS med hjälp av OCPP måste du konfigurera en internetanslutning och laddarnas OCPP-parametrar med hjälp av Wallbox-appen eller -portalen.

Observera att Wallbox INTE är ansvarigt för oväntad prestanda i CSMS om det inte har klarat fabriksacceptanstestet mellan CP och CSMS framgångsrikt. Om fabriksacceptanstestet misslyckas, vänligen kontakta [email protected] eller din ordinarie försäljningsrepresentant.

3.2 OCPP-installation

3.2.1 Inställning av Wallbox-konto

1. Ladda ner Wallbox-appen på PlayStore eller AppStore. Eller gå till https://my.wallbox.com/ .
  2. Du måste skapa ett om du ännu inte har ett Wallbox-konto. Du kan följa instruktionerna i den här artikeln för att skapa en med hjälp av appen eller den här artikeln för att skapa en med hjälp av portalen.
  3. När ditt konto har skapats kan du lägga till din laddare i ditt konto genom att följa stegen i den här artikeln (om du använder appen) eller den här artikeln (om du använder portalen).

3.2.2 Inställning av internetanslutning för laddare

För att ansluta din laddare till din CSMS måste du först ansluta den till Internet. Beroende på vilken modell din laddare har kan du ansluta den med antingen:

• Ethernet koppla in Ethernet-kontakten så startar Internetanslutningen automatiskt.
  • Wi-Fi följ den här artikeln för att ansluta laddaren via Wi-Fi.
  • Mobilanslutning (med en 3G/4G-dongel) – följ den här artikeln för att ansluta en Commander 2 med en 3G/4G-dongel och den här artikeln för en Copper SB.
Använda OCPP med VPN

Om ditt nätverk använder en VPN-anslutning ska du tillåta laddningsanslutning till Wallbox Cloud genom att öppna:

• Domäner: *.wall-box.com
  • Portar: 443 och 80
  • Tillgång: Utgående

3.2.3 Installation och aktivering av OCPP

När laddaren har lagts till i ditt Wallbox-konto och anslutits till Internet kan du konfigurera OCPP med hjälp av antingen

• Wallbox-appen (hoppa till avsnittet “OCPP-inställning med Wallbox-appen”)
  • Wallbox-portalen (hoppa till avsnittet “OCPP-inställning med Wallbox-portalen”)
Med Wallbox-appen

Följ dessa steg för att konfigurera en OCPP-anslutning mellan din laddare och din CSMS med hjälp av Wallbox-appen:

1. Logga in i appen och välj din laddare.
  2. Vänta tills laddaren är ansluten till molnet (Internet).
  3. Tryck på kugghjulet Inställningar i det övre högra hörnet.
  4. Tryck på OCPP och slå på “Enable OCPP”.
  5. I URL-fältet anger du din CSMS-slutpunkt.
  6. I fältet Charge Point Identity anger du ditt laddplats-ID.
  7. Ange ditt lösenord i fältet Password (Lösenord) om ett sådant har konfigurerats.
  8. Godkänn villkoren och klicka på Spara.

Laddaren startar om automatiskt och den nya OCPP-konfigurationen tillämpas. En OCPP-ikon visas på översiktsskärmen i din laddningsapp.

Om OCPP-inställningen inte visas är din laddare inte kompatibel med funktionen. Kontakta Wallbox kundtjänst för att kontrollera dess kompatibilitet.

Med Wallbox-portalen

Följ dessa steg för att konfigurera en OCPP-anslutning mellan din laddare och din CSMS med hjälp av Wallbox Portal:

1. Logga in på portalen och klicka på Chargers i menyn till vänster.
  2. Välj önskad laddare och kontrollera att den är ansluten till Internet (ikonen för WiFi-signal ska visas bredvid namnet).
  3. Klicka på Inställningar i laddningsöversikten och gå till Anslutningar.
  4. Aktivera omkopplaren“OCPP WebSocket-anslutning“.
  5. I URL-fältet anger du din CSMS-slutpunkt.
  6. I fältet Charge Point Identity anger du ditt laddplats-ID.
  7. Ange ditt lösenord i fältet Password (Lösenord) om ett sådant har konfigurerats.
  8. Godkänn villkoren och klicka på Spara.

Laddaren startar om automatiskt och den nya OCPP-konfigurationen tillämpas. En OCPP-ikon visas på översiktsskärmen i din chargerportal.

Om OCPP-inställningen inte visas är din laddare inte kompatibel med funktionen. Kontakta Wallbox kundtjänst för att kontrollera dess kompatibilitet.

3.4 Status för OCPP-anslutning

När du har slutfört parkopplingsprocessen mellan laddaren och din CSMS kommer en OCPP-ikon att visas på din laddares huvudskärm i Wallbox-appen och portalen. Du kommer att kunna se OCPP-ikonen på huvudskärmen på din laddare i Wallbox-appen och portalen.

Ikonens färg beror på laddarens anslutningsstatus till CSMS. Nedan hittar du de olika färgerna på ikonerna som kan visas och deras betydelse:

OCPP_blått_anslutet
Laddaren är korrekt ansluten till CSMS.
Laddaren kan inte upprätta en förbindelse med CSMS.
OCPP är aktiverad och laddaren är ansluten till CSMS

3.5 Användning och tillgänglighet av laddningsfunktioner

När en Wallbox-laddare har anslutits till en CSMS med OCPP måste vissa åtgärder och funktioner utföras via den nyligen anslutna CSMS:en. Däremot kommer andra fortfarande att vara tillgängliga och kunna utföras med hjälp av Wallbox app & Portal. Nedan finns en exakt lista över åtgärder och funktioner som måste utföras med hjälp av ditt CSMS eller Wallbox.

Funktioner och åtgärder som endast måste utföras via det nyligen anslutna CSMS:

• Övervakning av laddningsstatistik
  • Hantering av laddningsinställningar
  • Schemalagda laddningssessioner Uppsättning
  • Hantering av användaråtkomst

Funktioner och åtgärder som endast får utföras via Wallbox-appen och -portalen:

Funktionerna nedan kommer INTE att vara tillgängliga om nätverksanslutningen är i ett VPN. Men följande viktiga funktioner kommer fortfarande att vara tillgängliga om du ansluter laddaren via Bluetooth till Wallbox-appen:

– Uppdatering av laddarens programvara
– Omstart
– Återställ

• Offlinehantering (laddare ansluten via Bluetooth)
  • Uppdatering av laddarens programvara
  • Restart (omstart av laddare)
  • Återställ (till fabriksinställningar)
  • Inställning av MID-mätare
  • EMS Set Up (Power Sharing, Dynamic Load Management, Power Boost, Solar charging)
  • TN/TT Ground System Set Up
  • Inställning av strömgräns

Wallbox EMS (Energy Management System) är INTE kompatibla med OCPP. De fungerar endast när de används med Wallbox-appen och -portalen.

För att undvika fel och problem med schemalagda laddningssessioner ska du endast använda CSMS för att schemalägga laddningssessioner.

Det är också viktigt att notera laddaren “ Autolås ” och “ Pausa/återuppta en laddning” inte kommer att vara tillgängliga för laddare som är anslutna till en annan CSMS.

3.6 Använda en laddare ansluten via OCPP

Bortsett från de funktioner som är tillgängliga via din CSMS eller Wallbox CSMS som beskrivs i föregående avsnitt, kommer laddarna att fortsätta att följa samma beteende som beskrivs i de guider som finns tillgängliga på Wallbox Supports webbplats .

För att bättre förstå de olika statusen för din laddare enligt den färg som indikeras av deras status-LED, kan du hänvisa till deras guide nedan:

Låsa upp en laddare

När din laddare är ansluten via OCPP till din CSMS kan användarna låsa upp laddaren genom att:

• Använda ett RFID-kort
  • Lägga in en PIN-kod (endast Commander 2)
AuthEnabled i CSMS

När CPO har ställt in AuthEnabled till TRUE i CSMS är laddaren upplåst och behöver inte godkännas med RFID-kort eller PIN-kod.
Genom att ansluta EV-pistolen kommer laddaren att börja ladda enligt bilens behov.
När AuthEnabled är inställd på TRUE förblir LED-lampan för laddningsstatus gul.

4. Felsökning

OCPP-anslutningens status förblir “Connecting”

Kontrollera nätverksanslutningens status och OCPP-parametrarnas inställning.

Jag kan inte starta ett nytt åtal.

Kontrollera OCPP-anslutningsstatus, RFID-auktorisering och laddstationens tillgänglighet med din laddstationsoperatör.

Jag kan inte låsa upp laddaren med RFID-kortet.

Kontrollera RFID-koden. När OCPP är aktivt läses RFID UID som little-endian, hexadecimal, utan separatorer.

Updated on 26/06/2024