Problemen oplossen

Deze gids geeft een overzicht van de meest voorkomende problemen die onze klanten hebben ervaren met hun opladers en de methodes om deze op te lossen.

Deze gids is van toepassing op alle Wallbox-opladers (afhankelijk van de functies die zij bieden).

Inhoudsopgave

Problemen met connectiviteit

Problemen met Bluetooth

Als je de myWallbox-app niet kunt verbinden met je oplader via Bluetooth, probeer dan de volgende stappen:

1. Blijf in de buurt van de oplader (binnen zes meter) en zorg ervoor dat er zich geen obstakel bevindt tussen jou en de oplader.
  2. Start je smartphone geheel opnieuw op. Zodra je telefoon opnieuw is opgestart, zet de wifi dan uit en de Bluetooth aan
  3. Controleer in de instellingen van je smartphone of de Locatietoestemming aangeschakeld is voor de myWallbox-app.
  4. Schakel de stroomtoevoer van de oplader een aantal seconden uit en daarna weer aan. Wacht tot de oplader opnieuw is opgestart en het LED-lampje weer groen is.
  5. Log in op de myWallbox-app en selecteer je oplader van de lijst. Als je oplader niet verschijnt, kijk dan of je hem niet al hebt toegevoegd aan je myWallbox-account.
  6. Je smartphone zal om Bluetooth-toestemmingen vragen. Tik op ‘Accepteren’.
  7. Wacht tot de Bluetooth-verbinding tussen je app en je oplader tot stand is gebracht.
  8. Als je nog steeds niet kunt verbinden met je oplader, download dan de myWallbox-app op een andere smartphone en probeer deze dan te verbinden met je oplader. Je kunt dezelfde Wallbox-accountgegevens gebruiken om in te loggen op de myWallbox-app op alle apparaten:
  • De andere smartphone KAN verbinding maken met je oplader: het probleem kan bij je smartphone liggen.
  • De andere smartphone KAN GEEN verbinding maken met je oplader: start je oplader helemaal opnieuw op en probeer nogmaals verbinding te maken.

Problemen met wifi

Controleer voordat je de volgende stappen doorloopt of de myWallbox-app en je oplader correct zijn verbonden via Bluetooth (raadpleeg het Bluetooth-artikel voor meer informatie).

Ik kan de oplader niet verbinden met de wifi van mijn router

Controleer of je router verbinding kan maken met onze servers via dit adres (met je smartphone en in de buurt van je oplader) https://api.wall-box.com/api/ping

Als je het bericht ‘OK’ ontvangt, kun je router verbinding maken met onze servers.

Hieronder staan de aanbevolen maximale afstanden tussen je oplader en de router voor een optimale internetverbinding:

• Geen muren of plafond: 25 m
  • Eén muur of plafond: 15 m
  • Twee muren of twee plafonds, of één muur en een plafond: 5 m

Zorg dat de oplader en de router zich binnen deze afstanden bevinden.

Als je verbinding kunt maken met onze servers en de afstand tussen je router en de oplader is correct, doorloop dan de volgende stappen:

1. Controleer of de router aan staat en met andere apparaten werkt.
  2. Start de router helemaal opnieuw op.
  3. Verwijder de myWallbox-app volledig en installeer hem opnieuw.
  4. Start je telefoon volledig opnieuw op.
  5. Laad de oplader helemaal op. Schakel de stroomtoevoer van de oplader gedurende minimaal 20 seconden uit en wacht tot het LED-lampje groen is.
  6. Gebruik je smartphone als een internet-hotspot en verbind de oplader ermee.
  7. Herstel de oplader via de app en probeer verbinding te maken.
  8. Update de software van de oplader, indien nodig, en probeer verbinding te maken.

Andere wifi-problemen

1. Controleer of je je wifi ziet in de wifi-instellingen van je smartphone en of je verbinding hebt. Zo niet, start dan de internet-router en je smartphone opnieuw op.
  2. Zodra je je wifi ziet verschijnen op de lijst in je smartphone, start de myWallbox-app dan opnieuw op.
  3. Probeer je oplader opnieuw te verbinden met wifi via de myWallbox-app

Als het connectiviteit-icoon niet geselecteerd kan worden in de app, dan is de Bluetooth-verbinding niet gemaakt. Raadpleeg de paragraaf ‘Ik kan mijn oplader niet via Bluetooth met myWallbox verbinden‘ in dit artikel om het probleem op te lossen.

1. Controleer of je internetbron dicht genoeg bij de oplader staat, of er zich geen grote obstakels tussen jou en je oplader bevinden en of het wifi-signaal sterk genoeg is.
  2. Als je wifi-naam of wachtwoord speciale afdrukbare ASCII-tekens bevat, verwijder deze dan.
  3. Start je internetbron, je myWallbox-app en je oplader opnieuw op.
  4. Probeer opnieuw met je wifi te verbinden.

Houd er rekening mee dat Commander 1 en Copper alleen een 2,4 GHz-band ondersteunen. Alle andere opladers ondersteunen zowel 2,4 als 5 GHz-banden.

Onderbrekingen kunnen door vele factoren worden veroorzaakt, zoals:

• Er bevinden zich grote obstakels tussen je internet-router en oplader, en dat veroorzaakt een zwak wifi-signaal. Verplaats de internet-router dichterbij je oplader.
  • Je internet-router bevindt zich niet dicht genoeg bij het wifi-bereik van je oplader, en dat veroorzaakt een zwak wifi-signaal. Verplaats hem dichterbij je oplader.
  • Je internet-router is niet correct geconfigureerd. Raadpleeg je internetprovider om de configuratie te controleren. Fast Roaming wordt niet ondersteund en moet worden uitgeschakeld voor goed functioneren.

Als geen van de onderstaande stappen je probleem oplost, controleer dan je internet-router (of het apparaat dat je gebruikt als internet-hotspot).

Problemen met ethernet

Deze paragraaf is alleen relevant voor opladers die zijn uitgerust met een ethernet-connector, d.w.z. Copper SB, Commander/Commander 2 & 2s en Quasar.

1. Probeer de ethernetkabel met een ander apparaat:

1. Als de kabel dan nog niet werkt, probeer dan een andere ethernetkabel.

2. Als de kabel wel werkt, ga dan verder met stap 2.

2. Schakel de wifi-functie van je oplader aan en probeer de ethernetkabel opnieuw te verbinden.
  3. Als de verbinding nog steeds niet gemaakt kan worden, neem dan contact op met je internetprovider.

Problemen met herstellen en updaten

De software van de oplader is direct verbonden met de wifi-, Bluetooth- en cloudgebaseerde functies van oplader. Daarom is het van essentieel belang deze regelmatig te updaten. De myWallbox-app laat je automatisch weten wanneer er een nieuwe software-versie is uitgekomen. Ook kun je de laatste software-versie voor elke oplader bekijken in onze paragraaf Opmerkingen bij deze release.

Volg de stappen in dit artikel om de software van je oplader te updaten.

Als je problemen ondervindt met het updateproces:

1. Start je oplader opnieuw op met de myWallbox-app of portal (wielicoon > Geavanceerde opties > Opnieuw opstarten). Volg dit artikel als je niet weet hoe je dat moet doen.
  2. Open of sluit de myWallbox-app of portal, afhankelijk van je oplossing.
  3. Start het updateproces.

Als je nog steeds problemen ondervindt, neem dan contact op met het Wallbox Support Team.

Het herstellen van je oplader is de meest effectieve manier om problemen met connectiviteit op te lossen. Om een volledig herstel uit te voeren, volg je de stappen in het betreffende artikel.

Als je je oplader niet kunt herstellen via de app of de portal, neem dan contact op met het Wallbox Support Team.

Vermogens- en laadproblemen

Beperkt vermogen kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:

• De instellingen van je auto kunnen het vermogen beperken. Controleer ze.
  • Het aantal fases in je oplader of de elektrische installatie kan het vermogen beperken.
  • Het kan zijn dat de batterij bijna vol is en dat de stroomlevering automatisch wordt verminderd voor veilig laden.
  • Sommige automodellen moeten de deuren gesloten houden om op volledig vermogen te laden. Controleer of je auto deze functie heeft.
  • Het vermogen wordt beperkt in de myWallbox-app:
    1. Log in op de myWallbox-app.
    2. Selecteer je oplader.
    3. Verhoog de wielcontroller op het scherm van de oplader om de limiet van het vermogen te veranderen.

Als je probeert te beginnen met laden, maar de myWallbox-app loopt vast op de ‘Wachten op auto-afname’, probeer dan deze stappen op het probleem op te lossen:

1. Controleer of de EV-connector goed en stevig gekoppeld is aan de auto.
  2. Controleer of je oplader verbonden is met het internet en dat het de laatste software-versie heeft (raadpleeg ons artikel over software-update).
  3. Controleer of je beschikt over de laatste versie van de myWallbox-app (je kunt je app controleren on de Play Store of App Store van je telefoon).
  4. Controleer of er geen geplande lading is in de myWallbox-app of het systeem van je auto.
  5. Sluit de ramen van je auto en sluit hem af.
  6. Start de myWallbox-app opnieuw op en probeer opnieuw te laden.

Als het probleem aanhoudt, neem dan contact op met ons Support Team voor verdere hulp.

Problemen met myWallbox-app en portal

Ga voor meer informatie over geplande ladingen naar ons betreffende artikel: Geplande laadsessies aanmaken met de myWallbox-app.

Heb je een laadsessie gepland in je app, maar deze start niet? Dit komt vaker voor en kan in een aantal eenvoudige stappen worden opgelost:

1. Controleer op het controlepaneel van je auto of er geen ladingen gepland zijn in de instellingen van je auto.
  2. Controleer of je smartphone en de oplader verbonden zijn door middel van Bluetooth in de myWallbox-app.
  3. Als de EV-connector gekoppeld is aan je auto, ontkoppel deze dan en ontgrendel je oplader als deze vergrendeld is.
  4. Verwijder alle geplande ladingen die je hebt staan in de myWallbox-app.
  5. Maak een nieuwe geplande lading als test, die over 5 minuten moet beginnen.
  6. Koppel je auto en wacht tot de geplande testlading begint.
  7. Als het probleem is opgelost, verwijder dan de testlading die je hebt aangemaakt en plan een lading wanneer je die nodig hebt.

Als je meer informatie nodig hebt over de statistieken van laadsessies, lees dan ons betreffende artikel.

Als je een deel of alles van je sessiestatistieken mist, kun je ze met deze stappen herstellen:

1. Controleer of je telefoon is verbonden met het internet.
  2. Meestal wordt het probleem al opgelost door de app volledig te sluiten (controleer of hij niet op de achtergrond afspeelt) en hem te heropenen. Als het probleem aanhoudt:
  3. Verwijder en herinstalleer de myWallbox-app. Log opnieuw in zodra de app weer geïnstalleerd is.
  4. Zet je oplader minstens 5 minuten uit en zet hem weer aan.

5. Maak opnieuw verbinding maken met je oplader via Bluetooth. Als het wieltje paars wordt in de app, dan wordt er een synchronisatie tussen de oplader en de app uitgevoerd en zou het probleem moeten zijn opgelost.

Als het probleem aanhoudt, kan het probleem worden opgelost door je oplader te herstellen.

Updated on 31/01/2023