Wallbox-laders instellen voor optimale cloudcommunicatie

Wallbox-laders hebben een internetverbinding nodig om te communiceren met de Wallbox Cloud en alle slimme functies in te schakelen. Door de lader volledig met onze Cloud te laten communiceren, zorgen we voor de beste gebruikers- en ondersteuningservaring. Volg deze handleiding om uw Wallbox-units correct in te stellen en te zorgen voor een goede communicatie met de Wallbox Cloud.

Dit artikel is vooral gericht op netwerkbeheerders en mensen die een on-site netwerk beheren. Als je eigenaar bent van een Wallbox-lader en je wilt je lader verbinden met je Wi-Fi, volg dan deze artikelen:
Hoe verbind je je lader met de Wi-Fi met de myWallbox app?
Hoe installeer ik de 4G dongle die bij de Copper SB kit wordt geleverd?
Hoe installeer ik de 4G-dongle die bij Commander 2 wordt geleverd?

1. Algemene netwerkspecificaties

Hieronder vind je de algemene netwerkspecificaties voor de Wallbox-laders:

• Wallbox-laders ondersteunen geen installatie van CA-certificaten.
  • Wallbox-laders ondersteunen geen Active Directory (AD)-netwerken.
  • Wallbox-laders ondersteunen IPv6 niet.

2. Wi-Fi-specificaties

Bekijk de onderstaande specificaties voor de Wi-Fi van Wallbox-laders om er zeker van te zijn dat ze goed werken:

• Wallbox-producten ondersteunen netwerken met WPA2-verificatie. WPA3-authenticatie wordt niet ondersteund. De lader kan verbinding maken met netwerken waarvoor geen wachtwoord nodig is, maar alleen met netwerken waarvoor geen verdere verificatie vereist is (zoals inloggen op een webportaal).
  • Wallbox raadt aan een 2,4 GHz netwerk te gebruiken voor een beter bereik. Ondersteuning voor 5 GHz is mogelijk niet beschikbaar voor sommige modellen laders.
  • Wallbox-producten ondersteunen geen band-switching of Fast Roaming.
  • Het Wi-Fi-signaal moet minimaal -75 dBm zijn voor een stabiele verbinding.
  • Zowel de netwerk-SSID als het netwerkwachtwoord kunnen uit maximaal 50 tekens bestaan. De lader ondersteunt alle ASCII-gecodeerde tekens in de SSID of het wachtwoord. Netwerk SSID’s mogen geen spaties achterlaten.
  • Als er geen standaard IP-adres wordt toegewezen bij de eerste verbinding, is het niet mogelijk om een statisch IP-adres te configureren.
  • Wallbox-producten ondersteunen de volgende IEEE802.11-standaarden:
Product ModelHerzieningWiFi standaard
Pulsar PlusA, C, D802.11 a/b/g/n/ac
Pulsar PlusE802.11 b/g/n
Pulsar PlusF, G, H (en nieuwer)802.11a/b/g/n/ac
Copper SBB, D, E, F802.11 a/b/g/n/ac
Copper SBG, H, I, J, K, L, M, N (en nieuwer)802.11a/b/g/n/ac
Commander 2A, B, C802.11 a/b/g/n/ac
Commander 2D, E802.11a/b/g/n/ac
Pulsar MaxAlles802.11a/b/g/n/ac
Pulsar ProAlles802.11a/b/g/n/ac
Pulsar Plus NAA, B802.11 a/b/g/n/ac
Pulsar Plus NAC802.11 b/g/n
Pulsar Plus NAD802.11 a/b/g/n/ac
Pulsar Plus eAlles802.11a/b/g/n/ac
Pulsar Pro NAAlles802.11a/b/g/n/ac
Pulsar Plus SocketAlles802.11a/b/g/n/ac

3. Specificaties mobiele connectiviteit

Sommige Wallbox-laders ondersteunen ook Mobile Connectivity. Sommige laders zoals Commander 2 en Copper SB hebben een USB-dongle nodig om mobiele connectiviteit mogelijk te maken, terwijl sommige zoals Pulsar Pro een geïntegreerde SIM-module hebben.

3.1. Mobiele connectiviteitsfrequenties

• Wallbox-opladers die gebruikmaken van een USB-dongle ondersteunen de volgende frequentiebanden:
    • LTE B1/B3/B7/B8/B20/B28
    • 3G B1/B8
    • 2G 850/900/1800/1900
  • Wallbox-laders met een geïntegreerde SIM-module ondersteunen de volgende frequentiebanden:
    • LTE-TDD B34/B38/B39/B40/B41
    • LTE-FDD B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B13/B18/B19/B20/B25/B26/ B28/B66
    • UMTS/HSPA+ B1/B2/B4/B5/B6/B8/B19
    • GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900MHz

3.2. Hoe een mobiele verbinding opzetten met Wallbox SIM-kaarten

Bij het instellen van de verbinding met Wallbox SIM-kaarten is het alleen nodig om het APN-veld in te vullen met de volgende APN:

• inetd.vfes

Deze kan worden geconfigureerd met de Wallbox App en via Bluetooth worden verbonden met de oplader. Bekijk meer informatie over Hoe installeer ik de 4G dongle uit de Copper SB kit? en Hoe installeer ik de 4G dongle uit de Commander 2 bundel?

3.3. Hoe een mobiele verbinding opzetten met simkaarten van derden

Wallbox-laders kunnen ook worden geconfigureerd om simkaarten van derden te gebruiken. Deze SIM’s kunnen ook worden geconfigureerd met de Wallbox App en via Bluetooth met de oplader worden verbonden.

In dit geval hangt de configuratie af van de SIM-provider.

3.4. Vooraf in de fabriek geconfigureerde laders

Bovendien kunnen laders zoals de Pulsar Pro ook worden geleverd met een vooraf in de fabriek geconfigureerde mobiele aansluiting. In dit geval is er geen installatie nodig tijdens de installatie en zal de lader automatisch verbinding maken met het netwerk nadat deze de eerste keer is opgestart. Als de lader wordt teruggezet op de fabrieksinstellingen, wordt de fabrieksconfiguratie opnieuw geladen.

4. Netwerkbeveiliging

Alle communicatie tussen de Wallbox-laders en de cloud is versleuteld. Om goed te kunnen communiceren met de lader via de Wallbox Cloud (inclusief de myWallbox app en de myWallbox Portal, plus de rest van de Wallbox oplossingen) en OCPP, moeten de laders zijn aangesloten op een netwerk dat de volgende verbindingen mogelijk maakt:

Deze instellingen zijn meestal niet nodig in een thuisnetwerk. Het is echter niet ongewoon dat bedrijfsnetwerken bepaald uitgaand verkeer blokkeren.

• HTTPS (TCP poort 443): De nieuwste versies van de Wallbox-software gebruiken uitsluitend HTTPS-communicatie. De volgende domeinen worden gebruikt voor cloudcommunicatie en software-updates:
    • *.wallbox.com
    • *.wall-box.com
    • *.wallboxapis.com
  • HTTP (TCP poort 80): Oude Wallbox softwareversies (5.16.X en lager) gebruiken HTTP-communicatie voor sommige functies. In dit geval moet HTTP-verkeer naar de volgende domeinen worden toegestaan om te kunnen upgraden naar de nieuwste versie:
    • *.wallbox.com
    • *.wall-box.com
    • *.wallboxapis.com

Wanneer de lader wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen, wordt de software teruggezet naar de productieversie, waarvoor mogelijk een HTTP-verbinding nodig is om te kunnen werken.

• NTP (UDP poort 123): Wanneer ze verbonden zijn met de Cloud, kan het nodig zijn dat Wallbox-laders hun interne realtime klok synchroniseren. Deze communicatie vindt plaats via UDP-poort 123 en de gebruikte servers zijn time1.google.com, time2.google.com, time3.google.com en time4.google.com. De server die gebruikt wordt voor NTP is statisch en kan niet gewijzigd worden door de gebruiker.

4.1. Aanbevelingen voor beheerde netwerken

Veel bedrijfsklanten hebben beheerde netwerken voor beveiligingsdoeleinden. Hieronder vindt u enkele aanbevelingen voor het instellen van Wallbox-laders in beheerde netwerken:

• Configureer het netwerk rekening houdend met de Algemene Specificaties.
  • Sta al het verkeer toe dat hierboven vermeld staat in Netwerkbeveiliging.
  • Als dit niet mogelijk is, raden we de volgende opties aan:
    • Maak een apart netwerk voor de laders.
      • Aparte netwerkrouter met Wi-Fi of Ethernet voor opladers
      • 4G router met Wi-Fi of Ethernet voor opladers
      • 4G-dongles voor opladers die deze ondersteunen
    • Configureer een VLAN in je netwerk, zodat het verkeer naar de laders gescheiden is van het verkeer naar de rest van het bedrijf.

5. Problemen oplossen

Ik kan de oplader niet verbinden met de Wi-Fi van mijn router

Mijn lader is verbonden met de Wi-Fi maar verschijnt offline in myWallbox App/Portal

• Zorg ervoor dat het netwerk de eindpunten en poorten heeft gewhitelist in Netwerkbeveiliging.
  • Maak verbinding met de lader via Bluetooth met de Wallbox-app en zorg ervoor dat er een geldig IP-adres is toegewezen.

Mijn oplader is verbonden met de Wi-Fi, maar de verbinding wordt regelmatig verbroken

• Houd de oplader up-to-date omdat nieuwere softwareversies de stabiliteit en connectiviteit van de software verbeteren.
  • Controleer de Wi-Fi-specificaties, sommige netwerkfuncties zoals band-switching of Fast Roaming kunnen netwerkproblemen veroorzaken.
  • Zorg ervoor dat het netwerk de eindpunten en poorten heeft gewhitelist in Netwerkbeveiliging.

Mijn oplader is online, maar ik kan hem niet bijwerken

• Zorg ervoor dat het netwerk de eindpunten en poorten heeft gewhitelist in Netwerkbeveiliging.
Updated on 29/04/2024