Installatie en instellen van een MID-vermogensmeter voor je laadinfrastructuur

Een ‘MID-meter’ is een vermogensmeter waarmee je het energieverbruik van een laadinstallatie of een specifieke lader kunt registreren in overeenstemming met de meetinstrumentenrichtlijn (MID). Het biedt Wallbox-laders daarom een nauwkeurigere manier om het energieverbruik te meten.

1. Voordat je begint

Wallbox ondersteunt momenteel twee MID-gecertificeerde vermogensmeters. Deze kunnen rechtstreeks worden gekocht via onze online shop:

• Driefasige MID-vermogensmeter, driefasige installaties (<65A)
  • Enkelfasige MID-vermogensmeter, enkelfasige installaties (<100A)

We bevelen je aan STP cat 5E-kabels te gebruiken voor je installatie.

Om het instellen van de MID-meter af te ronden, moet je de myWallbox-app downloaden en een account aanmaken.

2. Ondersteunde laders

De volgende laders kunnen worden gebruikt met MID-meten:

• Commander 2,
  • Pulsar Plus,
  • Pulsar Max,
  • Copper SB,
  • Quasar.

3. Installeren van de MID-meter

Elektrische bedrading

De MID-meter moet altijd na de RCD’s en MCB’s op de voedingskabel worden geplaatst (MID-meter voorgesteld als positie F op onderstaand installatiediagram).

MID-METER-INSTALLATION-SCHEMATIC-2

Communicatie installatie

Je kunt kiezen uit één van de volgende communicatie installatieschema’s, volgens de logistieke beperkingen van je laadinfrastructuur:

• Buslijninstallatie: de buslijninstallatie wordt aanbevolen als de Power Boost (PB) en de MID-meters dicht bij elkaar staan. Het is mogelijk een communicatiebus te creëren met slechts één kabel verbonden met de RS485-stekker.
2_Bus-line-1
  • Installatie van twee lijnen: Als de PB- en MID-meters fysiek ver van elkaar verwijderd zijn, kun je kiezen voor twee verschillende verbindingslijnen. Beide zullen op hetzelfde punt worden aangesloten en starten op de RS485-laadstekker.
3_Two-lines-3

Zowel driefasige als enkelfasige installaties zullen hieronder apart worden beschreven.

A. Installatie van driefasige MID-meter

Voor verdere hulp kun je de installatiehandleiding raadplegen die bij je model MID-vermogensmeter wordt geleverd.

De oplader met de meter verbinden

1. Begin door de MID-meter met de oplader te verbinden met gebruik van de aanbevolen STP cat 5E-kabel.

De vermogensmeter aansluiten

1. Sluit nu de vermogensmeter aan. Verbind de 3 fases (positie 1-2-3 voor de ingang, 4-5-6 voor de uitgang).
4_Step_1_MID_CG_EM340_phases_connected
  1. Controleer of de fases stevig vast zitten. Plaats de montageplaat bovenop de schroeven.

BELANGRIJK: Losse schroeven kunnen brandgevaar opleveren!

5_Step_2_MID_CG_EM340_installing_screw_covers_for_insulation
  1. Sluit de nuldraad aan (in het geval van grotere kabeldiameters zul je de nuldraad moeten bijsnijden om in de vermogensmeter te passen).
6_Step_3_MID_CG_EM340_installing_the_neuter
  1.  Installeer de STP-communicatiekabel volgens het diagram.

OPMERKING: Voor de communicatielijn tussen de vermogensmeter en de oplader, bevelen we een STP cat 5E-kabel of hoger aan. De totale kabellengte mag niet meer zijn dan 500 m.

7_Step_4_MID_CG_EM340_installing_the_communication_cable

BELANGRIJK: GEBRUIK NIET een gedraaid paar voor elke afzonderlijke verbinding — draai de kabels uit elkaar voordat je ze apart aansluit. Je kunt een overgebleven stukje kabel gebruiken om een bruggetje te maken tussen posities 7 en 9.

1. Plaats als laatste de kabelafdekkingen om je installatie te beschermen. Indien van toepassing kun je, volgens lokale regelgeving, de afdekkingen verzegelen met de meegeleverde kabels.
8_Step_6_MID_CG_EM340_seal_the_cover

De oplader aansluiten

1. Sluit je lader aan volgens de instructies in je laderinstallatiehandleiding.

Beëindiging weerstand activatie

1. Pulsar Plus, Commander 2 en Copper SB hebben twee verschillende beëindigingsweerstanden. Op die voor MID- en PB-meters staat ‘RS485’:
    • Voor INSTALLATIE VAN DE BUSLIJN: plaats de RS485-schakelaar van de oplader in de T-positie. Alleen de POWER BOOST-meter moet op de beëindigingsweerstand worden aangesloten.
    • Voor TWEE LIJNEN INSTALLATIE: zet de RS485 schakelaar van de lader op de NT-positie en sluit de afsluitweerstandsbrug aan op zowel de MID- als de PB-meter.

Configuratie van stroomkeuzeknop

1.  De MID-meter is correct geïnstalleerd. Nu moet deze met gebruik van de myWallbox app worden ingesteld nadat je de uitleg hebt gelezen in de bijbehorende delen van dit artikel.

B. Installatie van enkelfasige MID-meter

Voor verdere hulp kun je de installatiehandleiding raadplegen die bij je model vermogensmeter wordt geleverd.

De oplader met de meter verbinden

1. Begin door de MID-meter met de oplader te verbinden met gebruik van de aanbevolen STP cat 5E-kabel.

De MID-vermogensmeter aansluiten

1. Installeer de MID-vermogensmeter op de DIN-rail.
11_EM112_Install_meter_on_DIN_rail
  1. Installeer de fase en nuldraad.
12_EM112_install_phase_and_neuter
  1. Controleer of de fase en nuldraad stevig vast zitten. Plaats de montageplaat bovenop de schroeven.

BELANGRIJK: Losse schroeven kunnen brandgevaar opleveren!

13_EM112_step_3_installing_covers
  1. Installeer de STP-communicatiekabel volgens het diagram.
14_EM112_step_4_install_communication_cable
  1. Plaats als laatste de kabelafdekkingen om je installatie te beschermen. Indien van toepassing kun je, volgens lokale regelgeving, de afdekkingen verzegelen met de kabels.
15_EM112_step_5_install_covers___seals

BELANGRIJK: GEBRUIK NIET een gedraaid paar voor elke afzonderlijke verbinding — draai de kabels uit elkaar voordat je ze apart aansluit. Je kunt een overgebleven stukje kabel gebruiken om een bruggetje te maken tussen posities 3 en 5.

De oplader aansluiten

1. Sluit je lader aan volgens de instructies in je laderinstallatiehandleiding.

Beëindiging weerstand activatie

1. Pulsar Plus, Commander 2 en Copper SB hebben twee verschillende beëindigingsweerstanden. Op degene voor MID- en PB-meters staat ‘RS485’:
    • Voor INSTALLATIE VAN DE BUSLIJN: plaats de RS485-schakelaar van de oplader in de T-positie. Alleen de POWER BOOST-meter moet op de beëindigingsweerstand worden aangesloten.
16_Bus-line-1
    • Voor TWEE LIJNEN INSTALLATIE: zet de RS485 schakelaar van de lader op de NT-positie en sluit de afsluitweerstandsbrug aan op zowel de PB- als de MID-meter.
17_Two-lines-3

Configuratie van stroomkeuzeknop

1.  De MID-meter is correct geïnstalleerd. Nu moet deze met gebruik van de myWallbox app worden ingesteld nadat je de uitleg hebt gelezen in het volgende deel.

4. De MID-meter configureren via de myWallbox-app

1. Download en open de myWallbox-app.
  2. Log in op het portal door je inloggegevens in te vullen, of meld jezelf aan als je nog geen account hebt.
  3. Voeg de lader toe aan jouw account.
  4. Om er zeker van te zijn dat de onderstaande stappen goed verlopen, raden we aan te controleren of zowel je lader als de myWallbox-app over de meest recente versie beschikken (je kunt de app-versie controleren in je Play Store of App Store, en de software-versie in de paragraaf Uitgifte-informatie).
  5. Selecteer je lader uit de lijst.
  6. Verbinding maken met je lader via Bluetooth.
  7. Ga naar Settings.
  8. Ga naar Upgrades.
  9. Tik op MID-meter.
  10. Schakel de toggle-knop in.
  11. Voer het serienummer van de MID-meter in zonder de letter aan het einde (je vindt het serienummer onder het scherm van je MID-vermogensmeter).
SN-MID-METER
  • Als deze niet overeenkomen, kan hij niet worden ingesteld.
  • Als ze overeenkomen, zal dit veld niet kunnen worden bewerkt.
  • Als de MID-meter wordt vervangen, zal het veld rood zijn en kan worden bewerkt.
  • Als de serienummers van de MID en de oplader niet overeenkomen, zal de status van de MID-meter ‘Enabled — MID not found’ (Ingeschakeld en MID niet gevonden) zijn.
  1.  Kies tussen energieverbruik per uur (kWh) of Tijd om de lader automatisch te stoppen als de MID-verbinding niet wordt hersteld.

Indicatieve waarden voor deze configuratie:

• Standaardwaarde kWh: 1 kWh
  • Standaardwaarde min: 1 min
  • Max waarde kWh: 22 kWh
  • Max waarde min: 60 min
  1.  Sla de instellingen op. De MID-meter is correct ingesteld.

Je kunt controleren of je MID-meter correct is geconfigureerd in het myWallbox-webportaal: https://my.wallbox.com/login

Als de MID-meter correct is ingesteld en de lader een internetverbinding heeft, zal het plaatje van de MID-meter naast de naam van je lader verschijnen:

C
[elementor-template id="1022"]
Updated on 04/01/2023