OCPP – Activerings- en installatiegids

1. Overzicht

1.1 Wat is OCPP?

Het Open Charging Point Protocol (OCPP) is de industriestandaard en het open protocol waarmee open EV-laders en Charging Station Management Systems (CSMS) kunnen communiceren.

Wallbox biedt zijn eigen CSMS (Charging Station Management Systems), Wallbox Portal, waarmee u uw laders kunt monitoren, de toegang van gebruikers kunt beheren en geld kunt verdienen. Maar als je al je eigen CSMS gebruikt, kun je je laders daarop aansluiten met OCPP.

Wallbox gebruikt OCPP 1.6j.

1.2 Acroniemen en conventies

In deze gids worden verschillende acroniemen gebruikt. Je kunt deze tabel raadplegen terwijl je leest.

AcroniemModel
OCPP Open oplaadpunt protocol
CSMSBeheersysteem voor laadstations
CPOplaadpunt – het fysieke systeem waar een EV kan worden opgeladen
CPOLaadpuntbeheerder – persoon of team die een reeks CP’s beheert met behulp van een CSMS
VPNVirtueel privénetwerk
EVElektrisch voertuig

1.3 Aanvullende informatie

Voor meer informatie over OCPP kun je terecht op de officiële website van het protocol: https://www.openchargealliance.org/

2. Compatibiliteit

2.1 Compatibele Wallbox-laders

Alle Wallbox laders zijn nu geschikt voor OCPP. Als je een ouder Wallbox opladermodel hebt en niet zeker weet of deze compatibel is, neem dan contact op met de Wallbox Klantenservice voor meer specifieke informatie.

2.1 Compatibele Wallbox EMS

De OCPP-enabled Wallbox laders zijn allemaal compatibel met al onze EMS (Energie Management Systemen): Solar Charging, Dynamic Load Balancing, Power Sharing en V2H. Raadpleeg de bijbehorende gidsen voor gedetailleerde informatie over deze functies.

Bovendien zijn de Wallbox laders ontworpen om naadloos samen te werken met EMS gebaseerd op OCPP Smart Charging. Bij gelijktijdig gebruik van de EMS functies van Wallbox en OCPP Smart Charging, zullen de limieten van de laadsessies zich houden aan de meest beperkende instellingen om optimale prestaties te garanderen.

3. OCPP activering

3.1 Voordat u begint

Om uw Wallbox CP’s te verbinden met uw CSMS via OCPP, moet u een internetverbinding en de OCPP-parameters van de laders instellen via de Wallbox app of Portal.

Wallbox is NIET verantwoordelijk voor onverwachte prestaties van het CSMS als de Factory Acceptance Test tussen CP’s en CSMS niet succesvol is verlopen . Als de Factory Acceptance Test mislukt, neem dan contact op met [email protected] of uw vaste vertegenwoordiger.

3.2 OCPP-opstelling

3.2.1 Wallbox account instellen

1. Download de Wallbox app in de PlayStore of AppStore. Of ga naar https://my.wallbox.com/ .
  2. Je moet er een aanmaken als je nog geen Wallbox account hebt. Je kunt de instructies in dit artikel om er een te maken met de app of dit artikel om er een te maken via het portaal.
  3. Zodra uw account is aangemaakt, voegt u uw lader toe aan uw account door de stappen in dit artikel (als u de app gebruikt) of dit artikel (als u het portaal gebruikt).

3.2.2 Instellen van de internetverbinding van de oplader

Om je lader aan te sluiten op je CSMS, moet je hem eerst verbinden met het internet. Afhankelijk van het model van je lader, kun je hem aansluiten met een van beide:

• Ethernet sluit de Ethernet-connector aan en de internetverbinding wordt automatisch gestart.
  • Wi-Fi volg dit artikel om je lader aan te sluiten via Wi-Fi.
  • Mobiele connectiviteit (met een 3G/4G dongle) – volg dit artikel om een Commander 2 aan te sluiten met een 3G/4G dongle en dit artikel voor een Copper SB.
OCPP gebruiken met een VPN

Als uw netwerk gebruik maakt van een VPN-verbinding, moet u een laderverbinding met Wallbox Cloud toestaan door deze te openen:

• Domeinen: *.wall-box.com
  • Poorten: 443 en 80
  • Toegang: Uitgaand

3.2.3 OCPP instellen en activeren

Zodra je lader is toegevoegd aan je Wallbox account en verbonden is met het internet, kun je de OCPP configureren met behulp van:

• De Wallbox app (ga naar “OCPP instellen met de Wallbox app”)
  • Het Wallbox portaal (ga naar “OCPP instellen met het Wallbox portaal”)
Met de Wallbox app

Volg deze stappen om een OCPP-verbinding te configureren tussen je lader en je CSMS met behulp van de Wallbox app:

1. Log in op de app en selecteer je oplader.
  2. Wacht tot de lader is verbonden met de Cloud (internet).
  3. Tik op het tandwiel Instellingen in de rechterbovenhoek.
  4. Tik op OCPP en schakel “Schakel OCPP in” in.
  5. Geef in het URL-veld je CSMS endpoint aan.
  6. Voer in het veld Charge Point Identity je laadpunt-ID in.
  7. Voer uw wachtwoord in het veld Wachtwoord in als er een wachtwoord is ingesteld.
  8. Accepteer de Algemene voorwaarden en klik op Opslaan.

De lader wordt automatisch opnieuw opgestart en de nieuwe OCPP-configuratie wordt toegepast. Er wordt een OCPP-pictogram weergegeven op het overzichtsscherm van je laderapp.

Als de OCPP-instelling niet wordt weergegeven, is je lader niet compatibel met deze functie. Neem contact op met de Wallbox Klantenservice om de compatibiliteit te controleren.

Met het Wallbox-portaal

Volg deze stappen om een OCPP-verbinding te configureren tussen je lader en je CSMS met behulp van het Wallbox Portal:

1. Aanmelden bij het Portaal en klik op Opladers in het linkermenu.
  2. Selecteer de gewenste lader en zorg ervoor dat deze is verbonden met het internet (het WiFi-signaalpictogram moet naast de naam worden weergegeven).
  3. Klik in het overzicht van de lader op Instellingen en ga naar Connectiviteit.
  4. Schakel de schakelaar“OCPP WebSocket-verbinding” in.
  5. Geef in het URL-veld je CSMS endpoint aan.
  6. Voer in het veld Charge Point Identity je laadpunt-ID in.
  7. Voer uw wachtwoord in het veld Wachtwoord in als er een wachtwoord is ingesteld.
  8. Accepteer de Algemene voorwaarden en klik op Opslaan.

De lader wordt automatisch opnieuw opgestart en de nieuwe OCPP-configuratie wordt toegepast. Er wordt een OCPP-pictogram weergegeven op het overzichtsscherm van je laderportaal.

Als de OCPP-instelling niet wordt weergegeven, is je lader niet compatibel met deze functie. Neem contact op met de Wallbox Klantenservice om de compatibiliteit te controleren.

3.4 OCPP verbindingsstatus

Zodra je het koppelproces tussen de lader en je CSMS hebt voltooid, verschijnt er een OCPP-pictogram op het hoofdscherm van je lader in de Wallbox app en Portal. Je kunt het OCPP-pictogram zien op het hoofdscherm van je lader op de Wallbox app en Portal.

De kleur van het pictogram hangt af van de verbindingsstatus van de lader met de CSMS. Hieronder vind je de verschillende kleuren pictogrammen die kunnen worden weergegeven en hun betekenis:

OCPP_blauw_verbonden
De lader is correct aangesloten op de CSMS.
De lader kan geen verbinding maken met de CSMS.
De OCPP is geactiveerd en de lader maakt verbinding met de CSMS.

3.5 Gebruik en beschikbaarheid van laderfuncties

Zodra een Wallbox lader is verbonden met een CSMS via OCPP, moeten sommige acties en functies worden uitgevoerd via het nieuw verbonden CSMS. Andere zullen daarentegen nog steeds beschikbaar en uitvoerbaar zijn via de Wallbox app & Portal. Hieronder staat de exacte lijst van acties & functies die moeten worden uitgevoerd met je CSMS of die van Wallbox.

Functies en acties die alleen mogen worden uitgevoerd via het nieuw aangesloten CSMS:

• Laderstatistieken bewaken
  • Beheer laderinstellingen
  • Geplande oplaadsessies Instellen
  • Toegangsbeheer voor gebruikers

Functies & acties die alleen moeten worden uitgevoerd via de Wallbox app & Portal:

De onderstaande functies zijn NIET beschikbaar als de netwerkverbinding zich in een VPN bevindt. Maar de volgende essentiële functies zijn nog steeds beschikbaar als je de oplader via Bluetooth verbindt met de Wallbox app:

– Software-update oplader
– Opnieuw starten
– Herstellen

• Offline beheer (oplader aangesloten via Bluetooth)
  • Software-update voor oplader
  • Opnieuw opstarten (oplader opnieuw opstarten)
  • Herstellen (naar fabrieksinstellingen)
  • MID Meter Instellen
  • EMS instellen (Static Load Management, Dynamic Static Load Balancing, Power Boost, Solar Charging)
  • TN/TT Grondsysteem instellen
  • Huidige limiet instellen

Wallbox EMS (Energie Management System) zijn NIET compatibel met OCPP. Ze werken alleen in combinatie met de Wallbox app & Portal.

Om fouten en problemen met geplande laadsessies te voorkomen, moet je alleen je CSMS gebruiken om laadsessies te plannen.

Het is ook belangrijk om de lader “ Automatisch vergrendelen ” en “ Pauzeren/Hervatten niet beschikbaar zijn voor laders die op een andere CSMS zijn aangesloten.

3.6 Een lader gebruiken die is aangesloten via OCPP

Afgezien van de functies die beschikbaar zijn via uw CSMS of Wallbox CSMS zoals beschreven in het vorige gedeelte, blijven de laders hetzelfde gedrag vertonen als beschreven in de handleidingen op de Wallbox-ondersteuningswebsite .

Om de verschillende statussen van je lader beter te begrijpen aan de hand van de kleur die de status-LED aangeeft, kun je de onderstaande handleiding raadplegen:

Een lader ontgrendelen

Wanneer je lader via OCPP is verbonden met je CSMS, kunnen gebruikers de lader ontgrendelen door:

• Een RFID-kaart gebruiken
  • Een pincode invoeren (alleen Commander 2)
AuthEnabled in CSMS

Wanneer de CPO AuthEnabled in het CSMS heeft ingesteld op TRUE, is de lader ontgrendeld en is autorisatie via een RFID-kaart of PIN niet nodig.
Door het EV-pistool aan te sluiten, zal de lader beginnen opladen volgens de vraag van de auto.
Als AuthEnabled is ingesteld op TRUE, blijft de status-LED van de lader geel.

4. Problemen oplossen

OCPP verbindingsstatus blijft in “Bezig met verbinden”.

Controleer de status van de netwerkverbinding en de OCPP-parameters.

Ik kan geen nieuwe lading starten.

Controleer de OCPP-verbindingsstatus, RFID-autorisatie en beschikbaarheid van het oplaadpunt bij je Charge Point Operator.

Ik kan de oplader niet ontgrendelen met de RFID-kaart.

Controleer de RFID-code. Wanneer OCPP actief is, wordt de RFID UID gelezen als little-endian, hexadecimaal, zonder scheidingstekens.

Updated on 26/06/2024