Hvor og hvordan kan jeg lade bilen min?

Bortsett fra det vi kommenterte i vår første artikkel «Ladetid: Det svakeste leddet», et annet hyppig spørsmål er hvor og hvordan jeg kan lade mitt kjøretøy. Først er det viktig å avklare begrepet lademodus, som peker på de forskjellige måtene du kan lade kjøretøyet.

Modus 1:

Modus 1 består i å koble bilen direkte til strømnettet gjennom en vanlig stikkontakt. Denne typen lademodus er ikke mulig for alle kjøretøy, da den ikke oppfyller minimumskravene til sikkerhet, på grunn av manglende kommunikasjonsprotokoll eller sikkerhetsenhet under ladingen.

Modus 2:

Denne typen lademodus er en videreutvikling av modus 1 for lading. Her kobles kjøretøyet til en vanlig plugg, men ikke direkte, fordi koblingspluggen som benyttes under denne typen lading styrer sikkerheten under ladeprosessen. Fordelen med et slikt lademodus er muligheten man har til å lade i alle vanlige stikkontakter, hvor denne koblingskabelen er integrert med en sikkerhetsenhet. Uansett tillater ikke dette moduset strømstyrker over 2,3 – 3 kW. Dette moduset er også mer følsomt for problemer i ladeøkten da kontrollboksen til den bærbare enheten har visse begrensninger.

Modus 3:

Modus 3 består i installasjonen av et ladepunkt i ditt private garasje for å lade kjøretøyet. Denne enheten installeres ved å kobles direkte til innenriksnettet, optimalisere strømstyrken som hjemmeinstallasjonen kan levere. Fordelen med et slikt modus er at det er mulig å få ladestyrker inntil 7,4 kW i én fase og 22 kW i tre-fase. I tillegg er sikkerhetsnivået så høyt, er pålitelig med minimale feil under ladeøkten.

Modus 4:

Alle tidligere modus er alltid på vekselstrøm. I modus 4 kobles bilen til et ladepunkt som gir likestrøm direkte til batteriet i bilen. Dette er lademodus for de ultraraske ladepunktene. Ved denne typen anlegg er det mulig å lade bilen inntil 50 kW. Som en konsekvens, ladetiden er drastisk redusert og det er mulig å lade batteriet opp til 80 % på mindre enn 30 minutter, som er denne store fordelen av denne lademodus. Ulempen er at det krever et spesielt anlegg og en spesifikk type infrastruktur som kun er tilgjengelig for offentlige ladestasjoner. Bilen må også ha den aktuelle tilkoblingen installert for å kunne lade i slikt modus (vi snakker om de neste tilkoblingene i neste artikkel)

Wallbox har likevel lansert den nye, innenlandske DC-laderen, som gjør at våre kunder direkte kan levere likestrøm til sine kjøretøyer, noe som gir høyere ladehastighet og toveis lademuligheter, avhengig av ladestandarden til kjøretøy, og i tillegg på kjøretøyets modell.

Forslag til Wallbox

Enhetene som produseres av Wallbox er utviklet til å fungere i modus 3. Alle produktene våre er utviklet for å optimalisere ladeprosessen ved å ta den maksimale tilgjengelige strømstyrken fra nettet som er tilgjengelig for hver kunde.

I tillegg har Wallbox lansert den minste DC-laderen på markedet, som vil gi kundene våre full strømstyring.

Wallbox arbeider for tiden i fremtiden for å kunne tilby løsninger for resten av lademodusene som er tilgjengelige for kundene.