Laddningstid: Den svagaste länken

Charging-time--The-weakest-link

En av de vanligaste frågorna när man köper en elbil eller laddhybrid är: Hur lång tid tar det att ladda mitt fordon?

För att besvara denna fråga, bör det noteras att laddaren inte är den enda delen i laddningen, och man måste också känna till de begränsningar som kan påverka både den tillgängliga elanläggningen hemma, liksom laddningskapacitet för elbilar eller laddhybrid.

Elnät i hemmet

Alla bostadsinstallationer har en maximal effekt som de kan leverera. Detta är den kraft som kan leverera vår anläggning till alla elektriska enheter som är anslutna till den. Till exempel, om vi har 5,5 kW maximal effekt att leverera, kan enheter som har anslutit till nätverket aldrig lägga till mer effekt (t.ex. en elektrisk ugn kan förbruka maximalt 1,5 kW) än dessa 5,5 kW.

Laddaren

Laddaren, som är väggmonterad (läge 3) eller portabel (läge 2), kommer att ha en maximal effekt som kan överföras från installationen till fordonet. Laddare som för närvarande finns på marknaden kan hantera effekt upp till 7,4 kW i enfas och upp till 22 kW om den är trefas.

Fordonet

Fordonets maximala laddningseffekt är också en begränsning. Denna effekt kan variera från 3,7 kW till exempel i Mitsubishi Outlander PHEV, till 22 kW (i trefasläge) som kan införliva Tesla Model S som ett alternativ.

Praktiskt exempel

Då kommer vi att visa ett grafiskt exempel som gör det möjligt för oss att illustrera begränsningarna av den svagaste länken i denna kedja av elektrisk kraftöverföring:

I detta fall, som vi kan se, kommer den maximala laddningseffekten att begränsas av elsystemet i huset. Detta innebär att den maximala effekt som kan uppnås är 3,3 kW även om laddaren kan leverera upp till 7,4 kW, och fordonet upp till 3,7 kW. Det beror på att det elnätet hemma där alla enheter är anslutna inte kan leverera mer än 3,3 kW.

Wallbox-förslag

Många laddare på marknaden kräver att man känner till den effekt som finns på elnätet hemma för att välja den mest lämpliga för användarens behov, eftersom de arbetar i begränsade effektintervall. Dessutom kan priset enligt effekten i laddaren variera.

Alla produkter designade och tillverkade av Wallbox kan anpassas till alla elektriska installationer och ger driftseffekt upp till 22 kW i en enda produkt, vilket gör det lättare för våra kunder att välja den laddare som bäst passar dina behov

Wallbox erbjuder också kunder att välja en installatör från sitt eget nätverk, som kan analysera klientens elnät och föreslå, om det är lämpligt, en optimering av anläggningen för att få ut det mesta av din Wallbox laddare och din elbil.

När det gäller fordonets laddningseffekt är det en begränsning att Wallbox inte kan göra någonting… åtminstone för tillfället…. 😉

Dela detta inlägg:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Leave a Comment