Temps de càrrega La baula més feble

Charging-time--The-weakest-link

Una de les preguntes habituals en comprar un cotxe elèctric o un híbrid endollable és: Quant de temps trigaré a carregar el vehicle?

Per respondre a aquesta pregunta, cal assenyalar que el carregador no és l’únic factor en el procés de càrrega, i també cal conèixer les limitacions que poden afectar tant a la instal·lació elèctrica domèstica disponible com a la capacitat de càrrega del mateix vehicle elèctric o híbrid endollable.

La xarxa domèstica

Tota instal·lació residencial té una potència màxima. Això és l’energia que la instal·lació pot proporcionar a tots els dispositius elèctrics que s’hi connecten. Per exemple, si tenim 5,5 kW de potència màxima, tots els dispositius connectats a la xarxa no poden sumar més de 5,5 kW en termes de potència (per exemple, pot ser que el consum màxim d’un forn elèctric sigui d’1,5 kW).

El carregador

Els carregadors, tant si són instal·lats a la paret (mode 3) com portàtils (mode 2), tenen un màxim de potència que es pot transferir de la instal·lació al vehicle. Els carregadors que hi ha actualment al mercat poden gestionar potències de fins a 7,4 kW si són monofàsics i de fins a 22 kW si són trifàsics.

El vehicle

La potència de càrrega màxima del vehicle també és una limitació. Aquesta potència pot variar des dels 3,7 kW —per exemple, en els Mitsubishi Outlander PHEV— fins als 22 kW (en mode trifàsic) —una opció d’aquest rang podria ser el Tesla model S.

Exemple pràctic

Mostrarem un exemple gràfic que ens permetrà il·lustrar les limitacions de la baula més feble d’aquesta cadena de transmissió d’energia elèctrica:

En aquest cas, com podem veure, la potència de càrrega màxima estarà limitada pel sistema elèctric de la casa. Això significa que la potència màxima que es pot aconseguir és de 3,3 kW encara que el carregador pugui proporcionar fins a 7,4 kW, i el vehicle fins a 3,7 kW. Això és perquè la xarxa domèstica a la qual es connecten tots els dispositius no pot donar més que aquests 3,3 kW.

La proposta de Wallbox

Per a molts carregadors del mercat cal saber la potència disponible a la casa/xarxa domèstica per tal de seleccionar el més adequat a les necessitats de l’usuari, ja que funcionen en rangs de potència limitats. A més, pot ser que el preu variï en funció de la potència del carregador.

Tots els productes dissenyats i fabricats per Wallbox poden adaptar-se a qualsevol instal·lació elèctrica i proporcionar una potència operativa de fins a 22 kW en un sol producte, la qual cosa facilita que els nostres clients triïn el carregador que més s’adapta a les seves necessitats.

Wallbox també ofereix als clients la possibilitat de triar un instal·lador de la seva pròpia xarxa, que pot analitzar la xarxa domèstica del client, i proposar, si s’escau, una optimització de les instal·lacions per treure el màxim profit del carregador de Wallbox i del vehicle elèctric.

Pel que fa a la potència de càrrega del vehicle, és una limitació sobre la qual Wallbox no pot fer res… Almenys de moment… 😉