Så här installerar och konfigurerar du en MID-mätare med Wallbox-laddare för exakt energimätning

Genom att installera en MID-mätare meddin Wallbox-laddare kan du mäta energiförbrukningen exakt och MID-kompatibelt, vilket är viktigt för fakturering och lagstadgade ändamål. Den här guiden innehåller detaljerade steg för installation och konfiguration av en MID-mätare.

Vad är en MID-mätare?

En MID-mätare (Measuring Instruments Directive) är en certifierad effektmätare som registrerar energiförbrukningen för din laddningsinstallation i Wallbox med hög noggrannhet. Den uppfyller MID-standarden och ger exakta energiavläsningar, vilket säkerställer att du kan använda dessa data för fakturerings- eller ersättningsändamål.

1. Innan du börjar: MID-mätare och installationskrav

Wallbox stöder två typer av MID-certifierade effektmätare, som kan köpas från vår onlinebutik:

• MID effektmätare för trefas: Lämplig för trefasinstallationer (upp till 65 A).
  • MID effektmätare för enfas: Lämplig för enfasinstallationer (upp till 100 A).

Vi rekommenderar att du använder en STP Cat 5E-kabel för att utföra installationen.

Innan du börjar, ladda ner Wallbox-appen, skapa ett konto och lägg till din laddare för att slutföra konfigurationen.

2. Installation av MID-mätaren

Elektrisk ledningsdragning

MID-mätaren ska alltid installeras efter jordfelsbrytarna (RCD) och miniatyrbrytarna (MCB) på laddarens strömkabel. Detta representeras som position F på installationsschemat.

MID-METER-INSTALLATION-SCHEMATISK

Installationsmetoder för kommunikation

Beroende på hur din laddinfrastruktur är utformad kan du välja ett av följande installationsscheman för kommunikation:

• Installation i busslinje: Rekommenderas när Power Boost (PB) och MID-mätarna sitter nära varandra. Endast en kabel behövs för att skapa busskommunikation, kopplad till RS485-kontakten.
2_Busslinje-1
  • Installation med två linjer: Används när PB- och MID-mätarna är långt ifrån varandra. Två olika anslutningsledningar skapas, som båda ansluts till samma punkt på RS485-laddarkontakten.
3_Två linjer-3

I följande avsnitt finns steg-för-steg-instruktioner för installation av trefas- och enfas MID-mätare.

A. Installation av 3-fas MID-mätare

Mer information finns i installationshandboken som medföljde MID-effektmätaren. Nedan följer de viktigaste stegen:

1. Ansluta laddaren till mätaren: Anslut MID-mätaren till din laddare med en STP Cat 5E-kabel.
  2. Koppla in effektmätaren:
  • Anslut de tre faserna (position 1-2-3 för ingångseffekt, 4-5-6 för utgångseffekt).
  • Se till att faserna är ordentligt förankrade. Montera isoleringsplattan ovanpå skruvarna.

VIKTIGT: Lösa skruvar kan utgöra en brandrisk!

4_Step_1_MID_CG_EM340_phases_connected
  • Installera neutralledaren. Om större kabeltvärsnitt används ska neutralledaren minskas så att den passar till effektmätaren.
5_Step_2_MID_CG_EM340_installation_av_skruvskydd_för_isolering
  • Installera STP-kommunikationskabeln enligt diagrammet i din installationshandbok.
6_Step_3_MID_CG_EM340_installing_the_neuter

OBS: Använd en STP Cat 5E-kabel eller högre för kommunikationslinjen och se till att den totala längden inte överstiger 500 meter.

VIKTIGT: Använd inte ett tvinnat par för varje anslutning. Lossa kablarna innan du ansluter dem separat. Använd en avklippt kabel för att slinga mellan position 7 och 9.

7_Steg_4_MID_CG_EM340_installation_av_kommunikationskabeln
  • Montera kabelskydden för att säkra din installation. Försegla vid behov kåporna med kablar enligt lokala föreskrifter.
8_Step_6_MID_CG_EM340_seal_the_cover
  1. Koppla in laddaren: Följ anvisningarna i installationshandboken för din laddare.
  1. Avslutning Motstånd Aktivering:
  • För busslinjeinstallation: Ställ in laddarens RS485-omkopplare i läge “T”. Endast Power Boost-mätaren behöver termineringsmotstånd.
  • För installation av två linjer: Ställ RS485-omkopplaren i läge “NT” och koppla in bryggan för avslutningsresistans till både MID- och PB-mätarna.
  1. Konfiguration av strömväljaren: När MID-mätaren är installerad konfigurerar du den via Wallbox-appen (instruktioner i nästa avsnitt).

B. Installation av enfas MID-mätare

För ytterligare hjälp, se installationsguiden som medföljer din MID Meter-modell.

1. Ansluta laddaren till mätaren: Anslut MID-mätaren till laddaren med hjälp av en STP Cat 5E-kabel.
  1. Koppling av MID-effektmätaren:
  • Montera MID-effektmätaren på DIN-skenan.
  • Installera STP-kommunikationskabeln som visas i diagrammet.

VIKTIGT: Lösa skruvar kan utgöra en brandrisk!

11_EM112_Install_meter_on_DIN_rail
  • Anslut fas- och neutralledarna. Se till att de är ordentligt förankrade och montera sedan isoleringsplåten över skruvarna.
12_EM112_install_phase_and_neuter
13_EM112_step_3_installing_covers
  • Installera STP-kommunikationskabeln som visas i diagrammet.
14_EM112_steg_4_installera_kommunikationskabel
  • Montera det sista kabelskyddet för att säkra installationen. Försegla kåporna med kablarna enligt lokala bestämmelser.
15_EM112_step_5_install_covers___seals

VIKTIGT: Använd inte ett tvinnat par för varje anslutning. Lossa kablarna innan du ansluter dem separat. Använd en avklippt kabel för att slinga mellan position 3 och 5.

1. Koppla in laddaren: Följ anvisningarna i installationshandboken för laddaren.
  2. Avslutning Motstånd Aktivering:

Pulsar Plus, Commander 2 och Copper SB har två olika termineringsresistanser. Den som är avsedd för MID- och PB-mätare är märkt som “RS485”.

• För busslinjeinstallation: Ställ in laddarens RS485-omkopplare i läge “T”. Endast Power Boost-mätaren behöver termineringsmotstånd.
16_Busslinje-1
  • För installation med två linjer: Ställ RS485-omkopplaren i läge “NT” och koppla in bryggan för avslutningsresistans till både MID- och PB-mätarna.
17_Två linjer-3
  1. Aktuell väljarkonfiguration: MID-mätaren är korrekt installerad. Fortsätt att konfigurera den via Wallbox-appen enligt förklaringen nedan.

4. Konfigurera MID-mätaren via Wallbox-appen

Följ dessa steg i Wallbox-appen för att slutföra installationen och börja använda din MID-mätare för noggrann energimätning:

1. Ladda ner och öppna Wallbox-appen: Se till att du har den senaste versionen av appen från Play Store eller App Store.
  2. Logga in på ditt konto: Ange dina inloggningsuppgifter för att logga in eller registrera ett nytt konto om du inte har något.
  3. Välj din laddare: Välj den laddare som har MID-mätaren installerad från listan och anslut till den via Bluetooth.
  4. Gå till Inställningar för laddare:
    • Gå till Inställningar > Energifunktioner > MID strömmätning.
  5. Aktivera MID-aktuell mätning: Aktivera alternativet “MID aktuell mätning”.
  6. Ange MID-mätarens serienummer:
    • Tryck på pilen bredvid posten “MID Meter”.
    • Ange de sex sista siffrorna i MID-mätarens serienummer (finns på klistermärket under MID-mätarens display). Om serienumret inte matchar kommer den inte att konfigureras.
  7. Ställ in parametrar för autostopp:
    • Definiera en avstängningsgräns för laddning om MID-anslutningen förloras. Välj mellan energi (kWh) eller tid (minuter) för konfigurationen av automatiskt stopp.
    • Standardvärden:
      • kWh: 1 kWh (Max: 22 kWh)
      • Tid: 1 minut (max: 60 minuter)
  8. Spara inställningar: Bekräfta och spara dina inställningar. Din MID-mätare är nu korrekt konfigurerad.
  9. Verifiera konfigurationen: Besök Wallbox-portalen på my.wallbox.com/login för att kontrollera om din MID-mätare är korrekt konfigurerad. MID Meter-ikonen ska visas bredvid din laddares namn om allt är korrekt inställt.

Vad är en MID-mätare?

En MID-mätare (Measuring Instruments Directive) är en certifierad effektmätare som registrerar energiförbrukningen för din laddningsinstallation i Wallbox med hög noggrannhet. Den uppfyller MID-standarden och ger exakta energiavläsningar, vilket säkerställer att du kan använda dessa data för fakturerings- eller ersättningsändamål.

1. Innan du börjar: MID-mätare och installationskrav

Wallbox stöder två typer av MID-certifierade effektmätare, som kan köpas från vår onlinebutik:

• MID effektmätare för trefas: Lämplig för trefasinstallationer (upp till 65 A).
  • MID effektmätare för enfas: Lämplig för enfasinstallationer (upp till 100 A).

Vi rekommenderar att du använder en STP Cat 5E-kabel för att utföra installationen.

Innan du börjar, ladda ner Wallbox-appen, skapa ett konto och lägg till din laddare för att slutföra konfigurationen.

2. Installation av MID-mätaren

Elektrisk ledningsdragning

MID-mätaren ska alltid installeras efter jordfelsbrytarna (RCD) och miniatyrbrytarna (MCB) på laddarens strömkabel. Detta representeras som position F på installationsschemat.

MID-METER-INSTALLATION-SCHEMATISK

Installationsmetoder för kommunikation

Beroende på hur din laddinfrastruktur är utformad kan du välja ett av följande installationsscheman för kommunikation:

• Installation i busslinje: Rekommenderas när Power Boost (PB) och MID-mätarna sitter nära varandra. Endast en kabel behövs för att skapa busskommunikation, kopplad till RS485-kontakten.
2_Busslinje-1
  • Installation med två linjer: Används när PB- och MID-mätarna är långt ifrån varandra. Två olika anslutningsledningar skapas, som båda ansluts till samma punkt på RS485-laddarkontakten.
3_Två linjer-3

I följande avsnitt finns steg-för-steg-instruktioner för installation av trefas- och enfas MID-mätare.

A. Installation av 3-fas MID-mätare

Mer information finns i installationshandboken som medföljde MID-effektmätaren. Nedan följer de viktigaste stegen:

1. Ansluta laddaren till mätaren: Anslut MID-mätaren till din laddare med en STP Cat 5E-kabel.
  2. Koppla in effektmätaren:
  • Anslut de tre faserna (position 1-2-3 för ingångseffekt, 4-5-6 för utgångseffekt).
  • Se till att faserna är ordentligt förankrade. Montera isoleringsplattan ovanpå skruvarna.

VIKTIGT: Lösa skruvar kan utgöra en brandrisk!

4_Step_1_MID_CG_EM340_phases_connected
  • Installera neutralledaren. Om större kabeltvärsnitt används ska neutralledaren minskas så att den passar till effektmätaren.
5_Step_2_MID_CG_EM340_installation_av_skruvskydd_för_isolering
  • Installera STP-kommunikationskabeln enligt diagrammet i din installationshandbok.
6_Step_3_MID_CG_EM340_installing_the_neuter

OBS: Använd en STP Cat 5E-kabel eller högre för kommunikationslinjen och se till att den totala längden inte överstiger 500 meter.

VIKTIGT: Använd inte ett tvinnat par för varje anslutning. Lossa kablarna innan du ansluter dem separat. Använd en avklippt kabel för att slinga mellan position 7 och 9.

7_Steg_4_MID_CG_EM340_installation_av_kommunikationskabeln
  • Montera kabelskydden för att säkra din installation. Försegla vid behov kåporna med kablar enligt lokala föreskrifter.
8_Step_6_MID_CG_EM340_seal_the_cover
  1. Koppla in laddaren: Följ anvisningarna i installationshandboken för din laddare.
  1. Avslutning Motstånd Aktivering:
  • För busslinjeinstallation: Ställ in laddarens RS485-omkopplare i läge “T”. Endast Power Boost-mätaren behöver termineringsmotstånd.
  • För installation av två linjer: Ställ RS485-omkopplaren i läge “NT” och koppla in bryggan för avslutningsresistans till både MID- och PB-mätarna.
  1. Konfiguration av strömväljaren: När MID-mätaren är installerad konfigurerar du den via Wallbox-appen (instruktioner i nästa avsnitt).

B. Installation av enfas MID-mätare

För ytterligare hjälp, se installationsguiden som medföljer din MID Meter-modell.

1. Ansluta laddaren till mätaren: Anslut MID-mätaren till laddaren med hjälp av en STP Cat 5E-kabel.
  1. Koppling av MID-effektmätaren:
  • Montera MID-effektmätaren på DIN-skenan.
  • Installera STP-kommunikationskabeln som visas i diagrammet.

VIKTIGT: Lösa skruvar kan utgöra en brandrisk!

11_EM112_Install_meter_on_DIN_rail
  • Anslut fas- och neutralledarna. Se till att de är ordentligt förankrade och montera sedan isoleringsplåten över skruvarna.
12_EM112_install_phase_and_neuter
13_EM112_step_3_installing_covers
  • Installera STP-kommunikationskabeln som visas i diagrammet.
14_EM112_steg_4_installera_kommunikationskabel
  • Montera det sista kabelskyddet för att säkra installationen. Försegla kåporna med kablarna enligt lokala bestämmelser.
15_EM112_step_5_install_covers___seals

VIKTIGT: Använd inte ett tvinnat par för varje anslutning. Lossa kablarna innan du ansluter dem separat. Använd en avklippt kabel för att slinga mellan position 3 och 5.

1. Koppla in laddaren: Följ anvisningarna i installationshandboken för laddaren.
  2. Avslutning Motstånd Aktivering:

Pulsar Plus, Commander 2 och Copper SB har två olika termineringsresistanser. Den som är avsedd för MID- och PB-mätare är märkt som “RS485”.

• För busslinjeinstallation: Ställ in laddarens RS485-omkopplare i läge “T”. Endast Power Boost-mätaren behöver termineringsmotstånd.
16_Busslinje-1
  • För installation med två linjer: Ställ RS485-omkopplaren i läge “NT” och koppla in bryggan för avslutningsresistans till både MID- och PB-mätarna.
17_Två linjer-3
  1. Aktuell väljarkonfiguration: MID-mätaren är korrekt installerad. Fortsätt att konfigurera den via Wallbox-appen enligt förklaringen nedan.

4. Konfigurera MID-mätaren via Wallbox-appen

Följ dessa steg i Wallbox-appen för att slutföra installationen och börja använda din MID-mätare för noggrann energimätning:

1. Ladda ner och öppna Wallbox-appen: Se till att du har den senaste versionen av appen från Play Store eller App Store.
  2. Logga in på ditt konto: Ange dina inloggningsuppgifter för att logga in eller registrera ett nytt konto om du inte har något.
  3. Välj din laddare: Välj den laddare som har MID-mätaren installerad från listan och anslut till den via Bluetooth.
  4. Gå till Inställningar för laddare:
    • Gå till Inställningar > Energifunktioner > MID strömmätning.
  5. Aktivera MID-aktuell mätning: Aktivera alternativet “MID aktuell mätning”.
  6. Ange MID-mätarens serienummer:
    • Tryck på pilen bredvid posten “MID Meter”.
    • Ange de sex sista siffrorna i MID-mätarens serienummer (finns på klistermärket under MID-mätarens display). Om serienumret inte matchar kommer den inte att konfigureras.
  7. Ställ in parametrar för autostopp:
    • Definiera en avstängningsgräns för laddning om MID-anslutningen förloras. Välj mellan energi (kWh) eller tid (minuter) för konfigurationen av automatiskt stopp.
    • Standardvärden:
      • kWh: 1 kWh (Max: 22 kWh)
      • Tid: 1 minut (max: 60 minuter)
  8. Spara inställningar: Bekräfta och spara dina inställningar. Din MID-mätare är nu korrekt konfigurerad.
  9. Verifiera konfigurationen: Besök Wallbox-portalen på my.wallbox.com/login för att kontrollera om din MID-mätare är korrekt konfigurerad. MID Meter-ikonen ska visas bredvid din laddares namn om allt är korrekt inställt.

Genom att installera en MID-mätare meddin Wallbox-laddare kan du mäta energiförbrukningen exakt och MID-kompatibelt, vilket är viktigt för fakturering och lagstadgade ändamål. Den här guiden innehåller detaljerade steg för installation och konfiguration av en MID-mätare.

Vad är en MID-mätare?

En MID-mätare (Measuring Instruments Directive) är en certifierad effektmätare som registrerar energiförbrukningen för din laddningsinstallation i Wallbox med hög noggrannhet. Den uppfyller MID-standarden och ger exakta energiavläsningar, vilket säkerställer att du kan använda dessa data för fakturerings- eller ersättningsändamål.

1. Innan du börjar: MID-mätare och installationskrav

Wallbox stöder två typer av MID-certifierade effektmätare, som kan köpas från vår onlinebutik:

• MID effektmätare för trefas: Lämplig för trefasinstallationer (upp till 65 A).
  • MID effektmätare för enfas: Lämplig för enfasinstallationer (upp till 100 A).

Vi rekommenderar att du använder en STP Cat 5E-kabel för att utföra installationen.

Innan du börjar, ladda ner Wallbox-appen, skapa ett konto och lägg till din laddare för att slutföra konfigurationen.

2. Installation av MID-mätaren

Elektrisk ledningsdragning

MID-mätaren ska alltid installeras efter jordfelsbrytarna (RCD) och miniatyrbrytarna (MCB) på laddarens strömkabel. Detta representeras som position G på installationsschemat.

MID-METER-INSTALLATION-SCHEMATISK

Installationsmetoder för kommunikation

Beroende på hur din laddinfrastruktur är utformad kan du välja ett av följande installationsscheman för kommunikation:

• Installation i busslinje: Rekommenderas när Power Boost (PB) och MID-mätarna sitter nära varandra. Endast en kabel behövs för att skapa busskommunikation, kopplad till RS485-kontakten.
2_Busslinje-1
  • Installation med två linjer: Används när PB- och MID-mätarna är långt ifrån varandra. Två olika anslutningsledningar skapas, som båda ansluts till samma punkt på RS485-laddarkontakten.
3_Två linjer-3

I följande avsnitt finns steg-för-steg-instruktioner för installation av trefas- och enfas MID-mätare.

A. Installation av 3-fas MID-mätare

Mer information finns i installationshandboken som medföljde MID-effektmätaren. Nedan följer de viktigaste stegen:

1. Ansluta laddaren till mätaren: Anslut MID-mätaren till din laddare med en STP Cat 5E-kabel.
  2. Koppla in effektmätaren:
  • Anslut de tre faserna (position 1-2-3 för ingångseffekt, 4-5-6 för utgångseffekt).
  • Se till att faserna är ordentligt förankrade. Montera isoleringsplattan ovanpå skruvarna.

VIKTIGT: Lösa skruvar kan utgöra en brandrisk!

4_Step_1_MID_CG_EM340_phases_connected
  • Installera neutralledaren. Om större kabeltvärsnitt används ska neutralledaren minskas så att den passar till effektmätaren.
5_Step_2_MID_CG_EM340_installation_av_skruvskydd_för_isolering
  • Installera STP-kommunikationskabeln enligt diagrammet i din installationshandbok.
6_Step_3_MID_CG_EM340_installing_the_neuter

OBS: Använd en STP Cat 5E-kabel eller högre för kommunikationslinjen och se till att den totala längden inte överstiger 500 meter.

VIKTIGT: Använd inte ett tvinnat par för varje anslutning. Lossa kablarna innan du ansluter dem separat. Använd en avklippt kabel för att slinga mellan position 7 och 9.

7_Steg_4_MID_CG_EM340_installation_av_kommunikationskabeln
  • Montera kabelskydden för att säkra din installation. Försegla vid behov kåporna med kablar enligt lokala föreskrifter.
8_Step_6_MID_CG_EM340_seal_the_cover
  1. Koppla in laddaren: Följ anvisningarna i installationshandboken för din laddare.
  1. Avslutning Motstånd Aktivering:
  • För busslinjeinstallation: Ställ in laddarens RS485-omkopplare i läge “T”. Endast Power Boost-mätaren behöver termineringsmotstånd.
  • För installation av två linjer: Ställ RS485-omkopplaren i läge “NT” och koppla in bryggan för avslutningsresistans till både MID- och PB-mätarna.
  1. Konfiguration av strömväljaren: När MID-mätaren är installerad konfigurerar du den via Wallbox-appen (instruktioner i nästa avsnitt).

B. Installation av enfas MID-mätare

För ytterligare hjälp, se installationsguiden som medföljer din MID Meter-modell.

1. Ansluta laddaren till mätaren: Anslut MID-mätaren till laddaren med hjälp av en STP Cat 5E-kabel.
  1. Koppling av MID-effektmätaren:
  • Montera MID-effektmätaren på DIN-skenan.
  • Installera STP-kommunikationskabeln som visas i diagrammet.

VIKTIGT: Lösa skruvar kan utgöra en brandrisk!

11_EM112_Install_meter_on_DIN_rail
  • Anslut fas- och neutralledarna. Se till att de är ordentligt förankrade och montera sedan isoleringsplåten över skruvarna.
12_EM112_install_phase_and_neuter
13_EM112_step_3_installing_covers
  • Installera STP-kommunikationskabeln som visas i diagrammet.
14_EM112_steg_4_installera_kommunikationskabel
  • Montera det sista kabelskyddet för att säkra installationen. Försegla kåporna med kablarna enligt lokala bestämmelser.
15_EM112_step_5_install_covers___seals

VIKTIGT: Använd inte ett tvinnat par för varje anslutning. Lossa kablarna innan du ansluter dem separat. Använd en avklippt kabel för att slinga mellan position 3 och 5.

1. Koppla in laddaren: Följ anvisningarna i installationshandboken för laddaren.
  2. Avslutning Motstånd Aktivering:

Pulsar Plus, Commander 2 och Copper SB har två olika termineringsresistanser. Den som är avsedd för MID- och PB-mätare är märkt som “RS485”.

• För busslinjeinstallation: Ställ in laddarens RS485-omkopplare i läge “T”. Endast Power Boost-mätaren behöver termineringsmotstånd.
16_Busslinje-1
  • För installation med två linjer: Ställ RS485-omkopplaren i läge “NT” och koppla in bryggan för avslutningsresistans till både MID- och PB-mätarna.
17_Två linjer-3
  1. Aktuell väljarkonfiguration: MID-mätaren är korrekt installerad. Fortsätt att konfigurera den via Wallbox-appen enligt förklaringen nedan.

4. Konfigurera MID-mätaren via Wallbox-appen

Följ dessa steg i Wallbox-appen för att slutföra installationen och börja använda din MID-mätare för noggrann energimätning:

1. Ladda ner och öppna Wallbox-appen: Se till att du har den senaste versionen av appen från Play Store eller App Store.
  2. Logga in på ditt konto: Ange dina inloggningsuppgifter för att logga in eller registrera ett nytt konto om du inte har något.
  3. Välj din laddare: Välj den laddare som har MID-mätaren installerad från listan och anslut till den via Bluetooth.
  4. Gå till Inställningar för laddare:
    • Gå till Inställningar > Energifunktioner > MID strömmätning.
  5. Aktivera MID-aktuell mätning: Aktivera alternativet “MID aktuell mätning”.
  6. Ange MID-mätarens serienummer:
    • Tryck på pilen bredvid posten “MID Meter”.
    • Ange de sex sista siffrorna i MID-mätarens serienummer (finns på klistermärket under MID-mätarens display). Om serienumret inte matchar kommer den inte att konfigureras.
  7. Ställ in parametrar för autostopp:
    • Definiera en avstängningsgräns för laddning om MID-anslutningen förloras. Välj mellan energi (kWh) eller tid (minuter) för konfigurationen av automatiskt stopp.
    • Standardvärden:
      • kWh: 1 kWh (Max: 22 kWh)
      • Tid: 1 minut (max: 60 minuter)
  8. Spara inställningar: Bekräfta och spara dina inställningar. Din MID-mätare är nu korrekt konfigurerad.
  9. Verifiera konfigurationen: Besök Wallbox-portalen på my.wallbox.com/login för att kontrollera om din MID-mätare är korrekt konfigurerad. Om allt är korrekt inställt bör MID Meter-ikonen visas bredvid din laddares namn.
Updated on 29/08/2024