Hvad er faseskift, og hvorfor bør det overvejes til installationer med flere opladere?

Faseskift er en almindelig praksis, der udføres af installatører i elektriske installationer, hvor installatøren ændrer den rækkefølge, hvori belastningerne tilsluttet til faserne, så enfasede belastninger fordeles jævnt.

Dette kan være særligt fordelagtigt i visse elektriske installationer, da det sikrer, at vi ikke overbelaster visse faser, hvis andre har rigeligt med tilgængelig energi.

Hvordan fungerer faseskift?

Ved opladning af elbiler kan visse elbiler kun oplade på 1 fase, da deres On-Board-Charger (OBC) er begrænset. I disse tilfælde vil elbilen kun oplade på en enkelt fase, selvom en elbilsoplader er kompatibel og installeret med 3 faser.

Trefaset opladning er hurtigere en etfaset opladning (ved samme strømstyrke), men i visse tilfælde kan etfaset opladning være nok til at oplade biler over et længere tidsrum. For eksempel har lejlighedsbygninger betydelige udfordringer med at fordele elektriske strømkabler over hele deres parkeringsplads. Oprettelse af enfasede kredsløb på en enkel måde for at holde omkostningerne nede, mens der installeres flere ladepunkter. Det er også veldimensioneret til kundernes behov, idet opladning i løbet af natten giver rigelig tid til at “fylde batteriet op” og er stadig den billigste måde at oplade elbiler på

Men når det gælder supermarkeder eller tankstationer, har elbilsbrugere behov for at få så meget strøm på batteriet som muligt på mindst mulig tid. Det er her faseskift kommer ind i billedet.

Lad os sige, at du har tre ladepunkter i samme belastningsstyringnetværk installeret i en trefaset facilitet. Hvad nu, hvis alle disse ladepunkter anvendes til at oplade enfasede biler. Hvis alle tre opladere er installeret i samme rækkefølge (fase 1 – fase 2 – fase 3), ville det betyder, at der potentielt er en samlet belastning på 30A på L1 – idet hele belastningen er begrænset til nettets enfasede kapacitet – mens L2 og L3 slet ikke bruges (figur 1). Derudover lader hver oplader ved 10A, da den maksimalt tilgængelige strøm på hver fase er 30A, og de skal dele den tilgængelige strøm mellem belastningsstyringsnetværket.

I dette scenarie er elbilsinstallationen ikke balanceret, og den tilgængelige strøm går tabt. For at imødegå dette og opnå opladning ved fuld hastighed ønsker vi at balancere strømmen over de tre faser

Figur 1

Det er her faseskift kommer ind i billedet. Hvis elbilsopladerne er installeret med en modificeret faserækkefølge, fordeles enfasede opladninger mellem faser, hvilket giver en balanceret belastning og maksimerer ladehastigheden for hver enfasede opladning. (Figur 2).

Figur 2

At gå endnu længere

Hvis du er interesseret i at optimere din ladeinfrastrukturs ydeevne, eller hvis du planlægger at udvide dit strømnetværk, bør du også overveje Power Sharing og Dynamic Power Sharing.

Hvis du har brug for mere information om, hvordan man designer en installation til flere opladere eller har spørgsmål om faseskift, kan du kontakte os via vores kontaktformular. Vores eksperter vil så rådgive dig om de bedste løsninger.

Updated on 03/11/2022